Ανοίγει δεκαέξι χρόνια μετά ο φάκελος για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά - .

Breaking

Gallery

test banner

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Ανοίγει δεκαέξι χρόνια μετά ο φάκελος για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Δεκαέξι ολόκληρα χρόνια από τότε που τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά πωλήθηκαν στη γερμανική κοινοπραξία HDW/ Ferrstaal οι ελληνικές δικαστικές αρχές ανοίγουν τώρα το φάκελο των ερευνών για τις συνθήκες της εν λόγω ιδιωτικοποίησης θέτοντας θέματα που αφορούν το συμφέρον του δημοσίου αλλά και την ίδια τη σύμβαση.

Η εκκίνηση των ερευνών έγινε από την ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα και τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου, με αφορμή την ανακριτική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη για εξοπλιστικά προγράμματα.


Η δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς προκειμένου να ερευνήσει τις συνθήκες μεταβίβασης των Ναυπηγείων στη γερμανική κοινοπραξία, αλλά και τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκομένων φορέων στην επίμαχη διαδικασία συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών προσώπων που συμμετείχαν στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποίησης, οι ευθύνες των οποίων όμως ακόμα κι αν προκύψουν έχουν ήδη παραγραφεί με βάση τη νομοθεσία για την ποινική ευθύνη των πολιτικών προσώπων, εκτός κι αν προκύψει η ροή μαύρου χρήματος.

Κατά την εκτίμηση των ειδικών ανακριτικών από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας έχει προκύψει ότι η πώληση των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην γερμανική κοινοπραξία HDW/Ferrstaal προκάλεσε ζημία στο ελληνικό δημόσιο που προσεγγίζει τα 53 εκ ευρώ.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, όπως τα εκτιμούν οι ανακριτικές αρχές, η επίμαχη ιδιωτικοποίηση ήταν ουσιαστικά «δώρο» στη γερμανική κοινοπραξία ,καθώς ουδέποτε κατέβαλε το ποσό που είχε δεσμευθεί να καταβάλει ως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ΕΝΑΕ ,ενώ την ημέρα της υπογραφής της σύμβασης ιδιωτικοποίησης (31/5/2002) υπογράφεται και η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών υποβρυχίων.

Το άνοιγμα του φακέλου για έρευνα σχετικά με την πώληση των Ναυπηγείων, το 2002, έγινε στο πλαίσιο ανακριτικής διαδικασίας για τα εξοπλιστικά σχετικά με τα αδικήματα της δωροδοκίας του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Πηγή:skai.gr

Post Top Ad

Responsive Ads Here