Aστυνόμευση στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων προκειμένου να προστατευτούν οι καλλιέργειες φιστικιού; - .

Breaking

Gallery

test banner

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Aστυνόμευση στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων προκειμένου να προστατευτούν οι καλλιέργειες φιστικιού;

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παν. Σκουρλέτη σχετικά με τον κίνδυνο της παραγωγής του του ΠΟΠ φιστικιού Μεγάρων λόγω κλοπών, κατέθεσε η Βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Στην ερώτησή της αναφέρει τα παρακάτω:
«Κύριε Υπουργέ, το κελυφωτό φιστίκι Μεγάρων είναι καταχωρημένο στο μητρώο ΠΟΠ της Ε.Ε. από το 1993. Οι καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων είναι σχεδόν πενταπλάσιες από εκείνες της Αίγινας και σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, το 2014 παράχθηκαν στα Μέγαρα συνολικά 720 τόνοι κελυφωτών φιστικιών. Σημαντική ποσότητα διατέθηκε ως εξαγώγιμο προϊόν σε χώρες όπως η Ιταλία, το Ισραήλ και η Κύπρος μέσω του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεγάρων.
Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η παραγωγή φιστικιού αποτελεί για τα Μέγαρα σημαντική αναπτυξιακή δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα και για το λόγο αυτό χρήζει στήριξης από την Πολιτεία.
Δυστυχώς όμως, κάθε Αύγουστο που γίνεται η συγκομιδή του φιστικιού οι καλλιεργητές των Μεγάρων έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με φαινόμενα κλοπής και λεηλασίας της παραγωγή τους. Ομάδες εισβάλουν στα χωράφια τους και αρπάζουν ολόκληρα σακιά με φιστίκια αλλά και γεωργικά εργαλεία και μηχανήματα.
Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, τέτοιου είδους περιστατικά έχουν οδηγήσει σε απώλεια μέχρι και 20% του συνολικού τζίρου τους.
Παρά το γεγονός ότι οι αστυνομικές αρχές είναι ενήμερες για αυτά τα περιστατικά, μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει αποτελεσματικά βήματα αντιμετώπισης της κατάστασης, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αναγκάζονται να προσλαμβάνουν ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης των περιουσιών τους.
Επειδή η πρωτογενής παραγωγή φιστικιού αποτελεί πηγή ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων.
Επειδή οι απώλειες στις καλλιέργειες φιστικιού είναι τεράστιες με δυσβάσταχτο κόστος για τους παραγωγούς που πέφτουν θύματα ομάδων λεηλασίας, ερωτάστε:
Προτίθεστε να εντείνετε την αστυνόμευση στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων προκειμένου να προστατευτούν οι καλλιέργειες φιστικιού»;

Η ερωτώσα βουλευτής Εύη Χριστοφιλοπούλου

Post Top Ad

Responsive Ads Here