Ο πατροπαράδοτος “Χορός της τράτας” και το “έθιμο του Μάη” στα Μέγαρα - .

Breaking

Gallery

test banner

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Ο πατροπαράδοτος “Χορός της τράτας” και το “έθιμο του Μάη” στα Μέγαρα

Όπως κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος τα Μέγαρα τις ημέρες του Πάσχα και την παραμονή της Πρωτομαγιάς, ζουν την αναβίωση του πατροπαράδοτου εθίμου του
“Χορού της Τράτας” και τη ζωντανή συνέχεια του “εθίμου του Μάη”.
Τα δύο αυτά έθιμα μαζί με τα “Ρουσάλια”, είναι κορυφαίες εκδηλώσεις που φανερώνουν το τεράστιο υπόβαθρο που υπάρχει στο Δήμο Μεγάρων στον τομέα της Λαογραφίας, της παράδοσης και του πολιτισμού μας που δένουν περίτεχνα το χθές με το σήμερα.
Τη Δευτέρα του Πάσχα το πρωϊ παρέες αγοριών με τοπικές φορεσιές Φουστανέλλες και “Μεγαρίτικα ποκάμισα” με πίπιζες και νταούλια γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι χορεύοντας και τραγουδώντας “τα Ρουσάλια”, ας πούμε κάλαντα του Πάσχα και οι νοικοκυραίοι τους δίνουν χρήματα, αυγά και κουλούρια.
Το έθιμο αυτό έλκει την καταγωγή του στην εποχή της Τουρκοκρατίας όταν οι Μεγαρίτες μυημένοι στους σκοπούς της Φιλικής Εταιρείας με τον τρόπο αυτό συγκέντρωναν χρήματα για τον αγώνα του ξεσηκωμού του γένους.
Την Τρίτη του Πάσχα, στον ιστορικό χώρο της Πλατείας Αγίου Ιωάννου Γαλιλαίου (Χορευταρά) αναβιώνει το έθιμο του ΧΟΡΟΥ ΤΗΣ ΤΡΑΤΑΣ, ένα πανάρχαιο έθιμο αφού χάνεται στα βάθη των αιώνων έχοντας τις ρίζες του στον Χορό των “Πεπλοφόρων παρθένων” προς τιμήν της Θεάς Δήμητρας ή κατά μίαν άλλη άποψη στον αρχαίο χορό “Ορμο”.
Σε κάθε περίπτωση Την Τρίτη του Πάσχα κάθε χρόνο Μεγαριτοπούλες ντυμένες με τις παραδοσιακές φορεσιές των Μεγάρων τα Κατηφένια, τους Καπλαμάδες και τα φούντια και αγόρια ντυμένα με φουστανέλλες και Μεγαρίτικα ποκάμισα συγκεντρώνονται το απόγευμα στον ιστορικό χώρο της πλατείας του Αη Γιάννη του Γαλιλαίου (χορευταρά) και χορεύουν τους Χορούς της Τράτας συνοδεία μουσικών οργάνων με ντόπιους λαϊκούς οργανοπαίκτες και τραγουδιστές.
Ο Δήμος Μεγαρέων εθιμικά διοργανώνει την πανηγυρική αυτή εκδήλωση και συνεργάζεται με τα τοπικά λαογραφικά χορευτικά συγκροτήματα, τα Σχολεία των Μεγάρων, Γυμνάσια και Λύκεια και φυσικά με ελεύθερη συμμετοχή όλων των συμπολιτών που θέλουν να συμμετάσχουν στην αναβίωση του πατροπαράδοτου αυτού εθίμου.
Η κα Ελένη Ρήγα, αρμόδια Αντιδήμαρχος για τα πολιτιστικά του Δήμου Μεγαρέων, ήδη έχει προσκαλέσει σε σύσκεψη όλους όσους εμπλέκονται για την επιτυχία του φετινού χορού της Τράτας.
Εξ άλλου την Κυριακή 30 Απριλίου 2017, παραμονή της Πρωτομαγιάς, θα ζήσουμε στα Μέγαρα το έθιμο του “Μάη”, όπου οι αρραβωνιασμένες κοπέλες των Μεγάρων μαζί με τις φιλενάδες τους, ντυμένες με τις νυφιάτικες χρυσοκέντητες γυναικείες φορεσιές των Μεγάρων τα “ΚΑΤΗΦΕΝΙΑ”, θα πάνε στην πεθερά τους , το “Μάη” και την “κουλούρα” καθώς επίσης και “κρασί” στον πεθερό τους.
Το έθιμο αυτό είναι ολοζώντανο αφού δεν έχει σβήσει ποτέ και πολλοί είναι οι επισκέπτες που έρχονται στα Μέγαρα τη μέρα αυτή να ζήσουν το μεγαλείο της λαϊκής παράδοσης στην Κεντρική πλατεία των Μεγάρων όπου τα τελευταία χρόνια βρίσκεται εκεί η Δημοτική αρχή με επικεφαλής τον Δήμαρχο, που μοιράζουν αναμνηστικά δώρα του Δήμου σε όλες κοπέλες.

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας
& Δημοσίων Σχέσεων



Post Top Ad

Responsive Ads Here